Betje.com agenda making off

geplaatst in Kalenders, Voorpagina | Comments

IMG_4607

Dit jaar werd, voor het eerst, de Betje.com agenda niet door mijzelf vormgegeven. Nu ik er zo over nadenk… Geen enkel Betje.com product was ooit door iemand anders vormgegeven; alle kaartjes op Greetz en in de supermarkt, geboortekaartjes, kalenders en dus ook de agenda… door mij geschetst, getekend, vormgegeven, ingepakt en naar de uitgever gestuurd.

Voor ieder product maak ik illustraties die passen bij het product. Of, in het geval van de planners, tekeningen die per maand een verhaal vertellen passend bij die maand of dat seizoen.

De vormgeefster van de agenda moest werken met bestaande illustraties. Omdat ik al 4 jaar lang verschillende kalenders heb gemaakt is dat een behoorlijke database, maar ze kon natuurlijk niet weer dezelfde verhalen gaan vertellen. De illustraties die ik heb gemaakt werden dus in een andere context geplaatst.

vormgeefster

En dat was best even schrikken voor mij, toen de eerste pagina’s binnenkwamen. Een beetje zoals wanneer de papa de baby aankleedt op een dag dat je iets speciaals gaat doen en jij het zelf te druk hebt met de krulspelden in je haar. Waarschijnlijk doet hij het niet per se verkeerd, maar dat éne broekje had ik gekocht voor bij dat ándere shirtje en die romper is eigenlijk een beetje verwassen en ligt er voor geval van nood en vind je ook niet dat korte mouwen te koud is voor een dag als vandaag?

IMG_4317

Ik moest nu objectief gaan kijken naar iets wat een ander gemaakt had met mijn werk. Hoe doe je dat? Ik besprak het met de mensen om mij heen en leerde het verschil te zien tussen wat ik echt niet goed vond en wat ik persoonlijk anders zou doen. En binnen die laatste categorie moest ik verschil maken tussen wat ik beter zou doen, wat gewoon ‘anders’ was en waarvan ik moest toegeven dat de vormgeefster het leuker had opgelost. Dat blijkt ook nog te kunnen 😉

Nadat ik mijn commentaar had gegeven op de eerste pagina’s, merkte ik dat de vormgeefster mijn visie goed oppikte en gaandeweg hoefde ik nauwelijks meer bij te sturen. Op een aantal plekken vond ik dat het net even leuker kon met een nieuwe illustratie en gelukkig was daar ook nog tijd voor.

Het resultaat is een ‘Betje.com All Stars Agenda’: De leukste illustraties van de afgelopen jaren en beter vormgegeven dan ooit.

#flipthrough

A video posted by Betje.com (@betje_com) on

 

De agenda is uitverkocht.